Ezt olvasta már?

0

Szavakban élesek a 21. századi pártok

Zsúfolásig megtelt a Pécsi Vasutas Művelődési Ház kedd este Keresztes László Lóránt, Demeter Márta, Gyöngyösi Márton és Puzsér Róbert fórumára, a mintegy kétszáz érdeklődő zöme húsz év körüli fiatal volt.


hirdetés

Ez önmagában nem meglepő, hiszen a fórum címe 21. századi kihívások, 21. századi válaszok volt, de valójában mindenki tudta, hogy a közelgő európai és önkormányzati választások álltak a fókuszban. Ennek megfelelően aztán igyekeztek is sarkosan fogalmazni a fórumot tartó politikusok, az LMP két társelnöke (Keresztes László Lóránt és Demeter Márta), a Jobbik frakcióvezető-elnökhelyettese (Gyöngyösi Márton), és a független budapesti főpolgármester-jelölt (Puzsér Róbert – hogy miért éppen Pécsett kell közszerepelnie, az kicsit rejtély).

A teljesség igénye nélkül – hiszen egy kétórás fórumot szó szerint visszaadni meglehetősen hely és időigényes – idéznénk a résztvevők fontosabb kijelentéseit, megállapításait.

Demeter Márta

„A 21. századi politikának ismét az emberekről kell szólnia. A folyamatos intenzív kihívásokra fenntartható válaszokat kell adni, nem a multik és a gazdasági érdekcsoportok elvárásainak kell érvényesülnie.” „A migrációra nincs jobb- vagy baloldali megoldás, csak komplex válasz van.” „Az elmúlt kilenc év blöffkormányzás volt, készen kell állni a kormányzati szerepre, és ez nem személyi kérdéseket, hanem világos cselekvési tervet jelent.”

Keresztes László Lóránt

„Valós válaszokat kell adni a globális problémákra, a klímaváltozásra, arra, hogy miközben a migránsok vannak a közbeszéd középpontjában, 13 ezerrel csökkent Pécs lakossága.” Április 8-án a szavazók mintegy 30 százaléka a 21. századi pártokra – LMP, Jobbi, Momentum – voksoltak, ez figyelemreméltó tendencia. Nem lehet több mint tízmillió bevándorlót feltartóztatni, főleg integrálni Európába. Csak azzal nem lehet leváltani a Fideszt, hogy összefogunk, összegyúrjuk az ellenzéket, ennél több kell, világos programok.” „Az önkormányzati választások lehet az első lépés a Fidesz megingatásához, ehhez helyi szinten megvan a szándék az együttműködésre, így sok településen elképzelhető a Jobbik és az LMP közös együttgondolkodására.”

Gyöngyösi Márton

„ A Második Világháború után a jobb- és baloldal mentén alakult ki a politikai struktúra, ezek mentén jöttek létre a szekértáborok. Ma az összefogásra, a nemzetben gondolkodásra, a lényegi kérdésekben képviselt közös álláspontra van szükség. Újra a régi görög agorára van szükség, ahol a közös gondokat kulturáltan minden érdekelt megbeszéli.” „ A Nemzeti Együttműködés Rendszerével szemben be kell mutatni a valóságot. Ma Magyarországon nincs politikai kultúra, ezt újra meg kell teremteni, ez vezethet a polgárosodási folyamat újraindításához.” „Az önkormányzati választások mindig sokkal szélesebb együttműködési lehetőséget jelentenek a politikai erők számára, így igenis elképzelhető, hogy helyi szinten szoros együttműködés lesz a Jobbik és az LMP között.”

Puzsér Róbert

„A huszadik századi politika a közös sérelmek – Trianon, holokauszt – mentént történt, ami a két oldal számára nem jelentett közös traumát. A 21. századi politikának ügyek mentén kell történnie, ugyanakkor a huszadik századi történéseket mindét félnek fel kell vállalnia. A 21. századi poltikának az identitásból kell kiindulnia, és itt nem a bőrszínt vagy a vallást értem, hanem azt, kinek mi a száz kedvenc filmje, regénye, zenéje. A magyar politikában 2010 a határvonal, ekkor váltak el a régi kormányzó pártok – Fidesz, KDNP, MSZP, DK – az új erőktől – Jobbik, LMP, Momentum.” „A magyar politikai osztály hitelvesztése évtizedek óta óriási. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a passzív szavazók megszólítása hiú ábránd. Ma Magyarországon az történik, mint a Keresztapa című műben, ahol Vito Corleone még a tisztelet alapján vezette a családot, a fia, Michel már a félelem alapján tette ugyanezt, elég csak az Echo TV magazinjára, a Heti Terrorra gondolni. Valahogy a magyar a kormánytól nem tud félni, hiszen Kádárral is megbarátkoztunk. A baj az, hogy a mostani ellenzék nem nyerni, hanem „nem veszíteni” akar. Az erkölcsi forradalom lehet az ellenzék csodafegyvere, előrször az erkölcsi térben kell legyőzni a Fideszt.” „Először ellenzéket kell váltani, olyan embert találni, aki felvállalja a virtuális térben a diszlájkokat is, nem csak a lájkokra hajt. Lássuk be, a magyar politikában ezt csak Orbán és Gyurcsány vállalja fel, de mindketten a huszadik század velünk élő szellemei. Kell egy Churchill, aki a békepárti, tömegigényt kielégítő Chamberleinnel szemben ki meri mondani, fel meri vállalni, hogy a háborúra kell készülni.”

M. Z.0


Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0

hírek innen, onnan

Orbán a példa Kanadában is, legalábbis az államtitkár szerint

A kanadai konzervatívok nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar családpolitika iránt, számukra ez modell - tájékoztatta a Kanadában...

Mikor jogszerűek az egymást követő határozott idejű munkaszerződések?

Határozott idejű munkaviszony esetén előfordulhat, hogy a munkáltatónak a munkaviszony letelte után is szüksége lenne a dolgozó...

Már csak egyetlen irodából áll a Jobbik vagyona

Ha az újabb, összesen több mint 270 millió forintos Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetés után a Jobbik nem kap...

Szakértő: ki kell dobni az undorító" vécékefét, de nem fog tetszeni, amit helyette javasol

A Guardian kérdezett szakértőket arról, hogyan kell jól takarítani a lakást. Egy rész kiemelkedik a többi közül.

Halálos baleset Vác és Verőce miatt

Három autó rohant egymásba a 12-es úton. 

Nem túl vonzó a rendőri pálya: drasztikusan fogy az utánpótlás

A miskolci rendészeti szakközépiskolában 75 százalékos a visszaesés.

Az izraeli külügyminiszter nem kér bocsánatot botrányos kijelentése miatt, miszerint a lengyelek az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust

Nem bánta meg az izraeli ügyvezető külügyminiszter, amit a lengyelek antiszemitizmusáról mondott, dacára annak, hogy amiatt elmaradt a...

Komoly döntést hozott a Barátok közt szereplője: otthagyja a sorozatot

A fiatal színész, aki nemrég balesetet szenvedett és szakított barátnőjével, úgy döntött, otthagyja a Barátok köztöt. Kiss Péter...

Hadházy: kamu sportnapok 450 millióból, lenyúlhatták az uniós pénzeket

A politikus feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult a Harmadik Évezred Innovációs Alapítványnak támogatása miatt.

Korlátozzák a képviselők belépését a Sándor-palotába

Korlátozzák az országgyűlési képviselők mozgását a Sándor-palotában írja a Népszava.

0

Sport

Csapatbuszt vett első fizetéséből a Manchester United játékosa

Gyerekkori csapatának kedveskedett a csapat védője.

"Ronaldo nem nyert öt Bajnokok Ligáját, csak hármat"

A két gólon kívül történt még néhány igen érdekes esemény az Atlético és a Juventus BL-meccsén. És utózönge is van bőven.

Megkezdték a legendás magyar focistadion bontását - videó

Vadonatúj, minden igényt kielégítő aréna kerül a helyére.

A Dortmund 18 éves zseniális szélsője Anglia válasza Neymarra?

A félelmetesen tehetséges Jadon Sanchóról is szól a Bundesliga 2018/2019-es szezonja.

Négy méterről bárhova rúghatta volna a kapuba, de kihagyta

Nolan Roux közelről akart nagy gólt rúgni, helyette kibombázta a nézőtérre a labdát.

BL: Cristiano Ronaldo nagyon leszólta az Atlético Madridot

Savanyú a szőlő a portugál klasszisnak.

A Manchester United sztárjáért 100 millió eurót fizetne a Barca

Könnyen lehet, hogy emelni kell majd még a téten.

Kézi: edzőt buktatott a magyar csapat

A kemény nyilatkozat után lelépett a tréner.

Kiderült, kinek mutogatta magát Simeone

Az Atlético Madrid vezetőedzője elárulta a különös gólöröm okát.

0

Bulvár

Ezzel a nesztelen finn sellővel eltöltenénk az egész nyarat

Nem csak gyönyörű formája miatt lehet első látásra beleszeretni az elegáns, érintőképernyős eszközökkel felszerelt csónakba.

Lebontották a 200 éves kanapé támláját: hihetetlen érték rejtőzött mögötte

Egy magyar restaurátor tette az elképesztő felfedezést Rákóczifalván.

Brutális, hogy mi vár ránk áprilisban

Új előzeteseket kapott az április 26-án megjelenő, PS4-exkluzív Days Gone.

Ilyen nő volt Vajna első felesége, Cecilia: a producer sosem beszélt róla

Andy élete végéig nem tudták elengedni egymást.

A NASA lefotózta a Hold túloldalán robogó kínai holdjárót

Még február 1-jén sikerült a NASA 10 éve a Hold körül keringő űrszondájának egy olyan fotót lőnie az égitest felszínéről, hogy azon látszódik a kínaiak holdjárója, valamint a hozzá tartozó leszállóegység is.

Ezt kell tenni, hogy ne legyünk rákosak: kínai kutatók is igazolták az eredményt

Az egészséges életmód sok százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

Megszúrlak, ha nem adod el az autót nekünk - durva új magyar módszer terjed

Erőszakos banda vadászik gyanútlan autóeladókra, nagyon vigyázzon!

Kitálalt az orvosa Michael Jacksonról: döbbenetes dolog derült ki

Furcsa dolgot árult el az 50 éves korában elhunyt Michael Jacksonról az orvosa, aki megölte őt.

Gyászhír érkezett: elhunyt a népszerű magyar színész

Művészetének elismeréseként 1983-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

A leleményes magyar nyelv - Régi szólások, közmondások - Nyelvi kvíz

Káprázatos a magyar nyelv gazdagsága. Merüljetek el benne! Találjátok ki, melyik régi szólás mit jelent!

"Majdnem elokádtam magam" - Vasvári Vivien igényeinek nem felelt meg Bali

A luxusfeleséget nem nyűgözte le az indonéz nyaralás.

blogmorzsák

„Arcon csapott a valóság“ - interjú Goda Krisztinával

A BÚÉK és a Csak szex és más semmi rendezője vall bukásról, adaptálásról és Andy Vajna utolsó tanácsáról.

Márai: Ez a kor áhítat nélkül való

Az író halála után nem sokkal az Ország-Világ újraközölt egy 1937-es Márai-interjút, melyből kiderült, mi volt a kedvenc műve, és hogy mit gondolt a moziról.

„Amit ez a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció“

Nagyon fájhatott Semjén Zsoltnak, hogy egy svéd politikus Orbán családvédelmi akciótervéről a ’30-as évekre asszociál.

Perverz üzeneteket kap a legmenőbb rapper

Krúbi megmutatja, mi van a telefonján. Új magyar zenék.

Budaörsre szokott járni megcsalni

A megcsalt pasi nem érzi késznek magát egy nyitott kapcsolatra, bár eddig is működött: úgy, hogy ő nem tudott róla.

Az iPhone jövője

Egész hamar unalmassá fognak válni az okostelefonok.

Azt hiszed, hogy Dániában ingyenes az egészségügy?

Akkor nem csoda, hogy nem fáj neked minden peták, amit a magyar kormány haszontalanul, netán korrupt módon költ el.

Miniforradalom a brit parlamentben

A képviselők célja a Brexit megállítása.

100 éves a "vörös térkép"

Hazánk talán legismertebb etni­kai térképe, a Trianont megelőző béketárgyalások egyik legtöbbet emlegetett dokumentuma ép­pen ma száz éve jelent meg először nyomtatásban.

Taktikus 25 éve­seket akarunk a VV10-be!

Mit gondolnak a hogyvoltírók a VV9-ről és mitől lenne jobb a VV10 szerintük?

Ezért lett a pálinka a magyar vidék itala

Tulajdonképpen az araboknak és a szlovákoknak köszönhetjük, hogy ma pálinkával koccintunk.

A túlérett banán a legna­gyobb kincs a konyhában

Ebben az állapotában a legfino­mabb és a legkrémesebb, ráadá­sul egy rakás finom dolog készülhet belőle.

0