Ezt olvasta már?

Csorbai Ferenc (MSZP) Mohács polgármestere

Csorbai Ferenc (MSZP) lett Mohács polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

0

Sólyom Katalin, Anatolij Petrov és a Kapronczai Tánciskola az idei baranyai Prima-díjasok

A Vállalkozók Országos Szövetsége minden évben megválasztja a Prima-díjasokat és az év vállalkozóit, ennek nyomán pedig megyei szervezeteik is hasonlóan cselekszenek szűkebb pátriájukban. Szigetváron pénteken este adták át az elismeréseket.


hirdetés

Az idei Baranya Megyei Prima Díjazottak

Színművészet: Sólyom Katalin színművésznő

Több mint 50 éve tartozik a Pécsi Nemzeti Színház társulatához. Gyakorló színészként 1981-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A pécsi színházi és művészeti élet kiemelkedő alakja, a határokon túl is emlékezetesek verses estjei, énekes-verses gyermekműsorai és a Szélkiáltó Együttessel való fellépései. A Versmondó Pedagógusok Műhelyének vezetője, tanít a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti tagozatán és a Füsti Molnár Éva Színitanodában.

Jászai Mari-díjas, Szendrő József-díjas és Tüke-díjas, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja, 2010-ben Pécs díszpolgára lett.

Híresebb filmszerepei az Álmodozások kora (1964), Szerelmesfilm (1970), Mephisto (1981) és a Napfény íze (1999).

Sport: Dr. Petrov Anatolij, mesteredző és testnevelő tanár

1940. augusztus 10-én született Ukrajnában. Felesége Mátrai Judit tanár, négy gyermekük van. 1981. óta él Pécsett, 1992-ben kapta meg a magyar állampolgárságot.

Diplomáját a Moszkvai Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerezte 1968-ban. Tanulmányai befejezése után a Vlagyimiri Tanárképző Főiskola Testnevelési és Sporttudományi Karára kapott meghívást, ahol a Testneveléselmélet és módszertani Tanszék oktatója, majd tanszékvezető helyettese volt.

1976-1979 között Pétervárott aspirantúrát végez, tudományos kutatással foglalkozik, több cikke jelenik meg a moszkvai és leningrádi sporttudományi szaklapokban.

1980-ban családegyesítés végett települt át Magyarországra. Pécsett 1984 óta foglalkozik úszás utánpótlás neveléssel. Az Apáczai Nevelési Központban 1981-2003 között testnevelő tanárként dolgozott. Az egyesület megalakulása óta az ANK Úszóklub vezetőedzője. 1990. óta foglalkozik mozgássérültek oktatásával is, egy ideig tanítványa volt Kovács Ervin, majd Pásztory Dóra, akinek példáját további sérült gyermekek is követték.

„5-7 éves gyermekek testi és mozgásfejlődésének jellemzői” címmel, a testnevelés és sport-tudományok köréből írt egyetemi doktori értekezését 1991-ben védte meg a Budapesti Testnevelési Egyetemen.

Testnevelő tanárként éveken át foglalkozott a mindennapos testnevelési programok kidolgozásával és bevezetésével, óvodások és általános iskolások számára.

25 év alatt tanítványai az úszósportban 44 Országos bajnoki, 11 Diákolimpiai bajnoki, 4 Kadett, 4 Ifjúsági Európa bajnoki címet nyertek. Öt válogatott kerettag és 30 új korosztályos országos csúcs jelzi munkáját. 3 tanítványa tagja a Magyar Olimpiai Csapatnak, egy tanítványa tagja a Magyar Paralimpiai csapatnak.

2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta, két évvel később Pedagógus Szolgálati Érdemérmet, újabb két év múlva a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, és ugyanekkor lett Az Év edzője is.

Táncművészet: Kapronczai Tánciskola (Szigetvár)

A Kapronczai Alapfokú Művészeti Iskola elsődleges célja a táncművészet terjesztése, oktatása, valamint az esélyegyenlőség megteremtése. Az intézmény 2001-ben – Szigetvár székhellyel – 5 hátrányos helyzetű dél-baranyai településen kezdte meg a művészeti oktatást. Az eltelt 18 év alatt a kiváló szakmai munkának köszönhetően a telephelyek száma és a növendékek létszáma is jelentősen emelkedett. Ma már 3 megyében (Baranya, Somogy és Tolna megyében), 18 aktív telephelyen, több mint 1500 növendékkel büszkélkedhetnek.

Az iskola alapelve a szakmaiság: 2011-ben a Kapronczai AMI megkapta a kiváló alapfokú művészeti iskola címet. 2013 óta Akkreditált Kiváló Tehetségpontként, 2016 óta – a nemzetközi eredményeik alapján – Európai Tehetségpontként valamint Referenciaintézményként is működik. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetem Partnerintézményeként aktívan közreműködik a jövő táncpedagógusainak a képzésében is.

A tehetséggondozó munka eredményességét leginkább kiváló eredményeik tükrözik. Több Területi és Országos Bajnoki címmel is büszkélkedhetnek tanítványaik. A művészeti iskola növendékeit versenyeztető Szigo KTSE a Magyar Bajnoki sorozatban, ahol az éves versenyeredmények alapján sorrendbe állítják az egyesületeket, az elmúlt öt évben mindig a legjobb 6 között szerepelt. A 2018. évi díjkiosztón - a száznál is több tagszervezet közül – Kapronczai Balázs a képzeletbeli dobogó III. fokára állhatott fel az egyesület képviseletében.

Fontos mérföldkő, hogy 2016 decemberében a Kapronczai Alapfokú Művészeti Iskola és a Szigo KTSE Pécsen rendezhette meg a Standard Táncok Formációs Világbajnokságát. A Kapronczai Balázs által vezetett szervezői csapatnak mindösszesen 6 hét ált rendelkezésére a világverseny megrendezésére. (2016-ban eredetileg a VB rendezési jog Minszk kapta meg, de a fehéroroszok a megfelelő állami támogatás hiánya miatt visszaléptek. Kapronczai Balázs szorgalmazta, hogy Magyarország nyújtson be pályázatot a rendezésre, hogy ne maradjon el a világbajnokság és ne vesszen kárba az indulás jogát megszerző két magyar csapat – köztük a Szigo KTSE csapata – által elvégzett kemény, egész éves munka.) A hivatalos engedélyt október közepén kapták meg, december 4-én pedig már egy gyönyörűen feldíszített, elegáns környezetben több mint 2000 szurkoló előtt léphettek parkettre a világ legjobb formációs csapatai.

Év Vállalkozója Díjazottak, országos

Gódi Attila ügyvezető-tulajdonos – Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Jövőre lesz éppen 100 éves a családi vállalkozás, amely alapítójának, Mészáros Kálmán unokájának a férje a cég jelenlegi ügyvezetője.

A gyár termékeiből évente több mint 50 millió darabot készítenek, és több mint 20 ezer épületet fednek a cserepeikkel. Nemrégiben pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Infor-matikai Karának Elektronikus Eszközök Tanszékével együtt kezdték meg a tetőcserépbe integrált napelem fejlesztését.

 

Gódi Attila szerint a családi vállalkozások válságállóbbak a multinacionális nagyvállalatoknál: több a rugalmasság és az empátia, így a nehezebb időszakokban sincsenek radikális megoldások.

Gódi Attila egyébként programozó matematikusi és okleveles közgazdász diplomát szerzett marketing szakirányon, könyvvizsgálói és adószakértői képesítéssel is rendelkezik. A családi vállalkozás megalapítása előtt programfejlesztői és számviteli területeken dolgozott. 1998 óta a Mediterrán csoport vállalkozásaiban tevékenykedik alapító résztulajdonosként, gazdasági vezetői, illetve ügyvezetői pozíciókban.

Budavári Attila ügyvezető-tulajdonos – Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

Ezüstkoszorús orgonaépítő mester, Magyarország legnagyobb orgonaépítő cégének, a Pécsi Orgona-építő Manufaktúra Kft.-nek alapító-tulajdonosa. Munkássága során közel 200 orgona munkálataiban vett részt.

Szakirányú iskolái elvégzése után 1991-ben szakmai tanulmányútra indult, hogy osztrák mesterektől szerezzen gyakorlati tapasztalatot. Az osztrák Oberössterreiche Orgelbauanstalt Kögler GmbH cégnél egy évet töltött orgonaépítő szakmunkásként. Néhány éves megszakítás után 1997-ben, már mint cégtulajdonos folytatta tanulmányait a Budapesti Kézműves Kamara Hangszerkészítő és javító szakán, ahol orgonaépítő mester fokozatot szerzett. 2011-ben Ezüstkoszorús orgonaépítő mesterré avatták.

Hazatérését követően testvérével, Budavári Csabával megalapította a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.-t. Először a szülők garázsában, majd a cég növekedésével Pécsen vásárolt műhelyükben tevékenykedtek. A cég az elmúlt 25 alatt Magyarország legnagyobb orgonaépítő cégévé nőtte ki magát, s jelenleg nemzetközi viszonylatban is a legnagyobbak között van. 2009-ben indult el Organ-parts.info nevű webshopjuk, amelyen keresztül 3 kontinensen értékesítenek orgonaalkatrészeket. A cég folyamatosan bővíti az orgonaalkatrész-kereskedelem üzletágát.

2011-ben Angster József Díjat, majd 2015-ben Pro Civitate-díjat kapott.

Megyei Év Vállalkozója

Rajnai Attila (RATI Kft.)

A komlói vállalkozás 100 %-ban magyar, családi cég, amit idős Rajnai Attila alapított 1986-ban. Jelenleg 60 munkavállalóval működik egy majdnem teljesen 0 energiás központban, a város határában.

Víziójuk, hogy saját ötleteken alapuló innovatív koncepciókkal, termékekkel az európai autóipar autófelszerelési központjainak fejlesztő partnerei legyenek.

A fenntarthatóság, mobilitás és digitalizáció trendjei mentén vizsgálják a változásokat és fókuszálnak a piaci igényekre.

Az elmúlt évek legmeghatározóbb partnerei a RENAULT csoport, a PSA csoport és a FORD Europe. Éves forgalmuk mintegy 4 millió euró, mely 98 százaléka export.

Ifjabb Rajnai Attila 2001 óta vette át édesapjától a vállalkozás irányítását, azóta cégvezető.

Salánki Zsolt ügyvezető-tulajdonos (Sympack Csomagolástechnikai Kft.)

A vállalkozás 1992 óta működik. Az elmúlt évtizedekben mind a csomagolástechnika, mind pedig a raktártechnika területén számos sikert könyvelhettek el. A felépült – és mind a mai napig megújuló – termék portfóliójukat a felhasználói igényekhez igazítva integrálják kínálatukba, az új termékeket, raktári technológiákat és az élenjáró technológiákat felsorakoztató berendezéseket igyekeznek a leghamarabb megismertetni ipari partnereinkkel.

A vállalkozás három telephellyel, logisztikai központtal és mintegy 1200 nm-es logisztikai nagykereskedelmi raktárral, gépjármű parkkal rendelkezik. Elsődleges szempontjuk a gyors és rugalmas kiszolgálás, valamint a partnerek költséghatékony működéséhez való hozzájárulás.

Kovács Gábor tulajdonos – Tenkes Csárda

Hivatalos említés először „csak” az 1890-es években esik egy csarnótai csárdáról, a kollektív emlékezetben pedig régmúlt idők óta mint „betérő csárda”, majd Kövesi csárda kap helyet. 20 éve - az akkor már Tenkes csárda - gyönyörű homlokzatából egy omladozó „kódisállás” állt csupán. Külleme mára elődeinktől örökölt hagyományaink tiszteletét közvetíti, de a lepusztult épületet ilyen formára Kovács Gábor álmodta meg 2000-ben és anyagi ráfordítást nem sajnálva, mindenét értékesítve beleálmodta mindazt, ami ma látható az egykori romhalmaz helyén.

Kovács Gábor zöldség-gyümölcs kereskedő családból származik, testvéreivel a családi vállalkozásban dolgozott tanulmányai befejeztével. Így került közel a vendéglátáshoz, mivel közel 50 étteremmel állt kapcsolatban munkája által. Minden hajnalban a romos csárdaépület előtt ment el és épp azon gondolkodott, meg kell menteni ezt a gyönyörű helyet, mikor Csarnóta kiírt egy pályázatot rá. Kovács Gábor indult, és elnyerte. 25 éves volt ekkor.

2016-ban ennek köszönhetően a Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága a Tenkes Csárdát felvette a helyi értékek sorába, így hazánkban ez az egyetlen csárda lett megyei érték. A Magyar Turizmus Zrt. Rozmaring díjjal tüntette ki, illetve idén is, mint 3 éve, Magyar Turizmus Minőségi díjat kapott. Kovács Gábort 2018-ban Baranya Fejlődéséért Díjjal tüntette ki a baranyai kulturális örökség ápolásában, megőrzésében, a helyi hagyományőrző tevékenységek támogatásában elért eredményei, húszéves kitartó munkájának elismeréséül a Baranya Megyei Önkormányzat. 2019- ben Harkány városa Turizmusért Emlékérmet adományozott neki.0
0

hírek innen, onnan

5 tipp, hogyan tegyük elégedettebbé a munkavállalókat webes szoftverekkel

Ugyan már, miért lenne egy munkavállaló elégedettebb, ha a vállalata új szoftvert vezet be? Nézzük, miért is morgolódhatnak a...

Rasszista incidens miatt kétszer is leállt a Bulgária-Anglia Eb-selejtező

A játékosok fel voltak készülve a meccsre, és készek lettek volna végleg levonulni a pályáról. Végül a problémás szurkolóknak...

Ukrajna legyőzte a címvédő Portugáliát - ezzel kijutottak az Eb-re

Anglia is nagyot lépett a részvétel felé.

Így hat a szexre, ha csupasz odalent

Kevesen gondolnák, mennyi téves elképzelés él az emberek fejében a szeméremszőrzetről. Sokan tudnak ugyanis rosszul egészen alapvető...

Magyarország költi a legtöbb pénzt a templomok megújítására

Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására és egyházi iskolákra, intézményekre - mondta a...

Ezrek vonultak ismét utcára Hongkongban

Ezrek vonultak ismét utcára Hongkongban hétfőn este, hogy arra biztassák az amerikai kongresszus tagjait, fogadják el a törvényjavaslatot,...

Születésnapodból kiderül, hogy melyik országban élnél igazán jól

Azt mondják, az ember ott van igazán otthon, ahol szabadon azt tehet, amit akar, és ahol körülveszik a szerettei, barátai. De vajon ha csak a...

Szexbotrány? Drogok? Adócsalás? Sebaj, simán megválasztjuk!

Megnéztük, hol jött össze a győzelem az elítélt vagy botrányba keveredett jelölteknek. Nagyjából mindenhol. Visszatért a politikába a...

Labdarúgó NB I - 11-16. forduló labdarúgó mérkőzések időpontja

Labdarúgó NB I mérkőzések időpontja - 11-16. forduló labdarúgó mérkőzései

Ukrajna Ronaldóékon is átlépett, ott lesz az Európa-bajnokságon

Gáláztak az angolok Bulgáriában, de nekik még nem biztos az Eb-szereplésük.

0

Sport

Magyarország- Azerbajdzsán: Dzsudzsák nem fogott kezet Rossival - reakció

Már a sorsdöntő meccsről is beszélt Dzsudzsák.

Megszólalt a bíró a Magyarország - Azerbajdzsán mérkőzéssel kapcsolatban

Bocsánatot kért Dennis Higler, amiért nem adta meg az azeri gólt, a vasárnapi Magyarország-Azerbajzsán mérkőzésen.

Magyarország- Azerbajdzsán: nem túl sportszerű dolgot mondott Kovács István

Természetesen a drámai hajráról is beszélt a fehérváriak játékosa.

Rossi azt hitte, az utolsó percben kiegyenlített az ellenfél

És jól hitte, tényleg kiegyenlített, szabályos gólt szerzett.

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

Lépett egyet a magyar válogatott az Eb-részvétel felé.

Pánik a Real Madridnál: megsérült két alapember

A Real Madridnál biztosan nem örülnek a mostani válogatott szünetnek, a Marca egyenesen azt írja, pánik lehet a csapatnál.

Érdekes nyilatkozatot tett Dzsudzsák az Azerbajdzsán elleni meccs után - Így reagált arra, hogy Rossi lecserél...

Érdekes nyilatkozatot adott a magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs az azeriekkel szembeni győzelem után.

Elnézést kért a játékvezető az azeri szövetségi kapitánytól

Mi is voltunk már számtalanszor olyan helyzetben, mint most az azeriek, tudjuk, mennyire fáj.

Úgy KO-zta ellenfelét egy óriási fejrúgással, hogy közben a földön feküdt

Niko Price roppant ritka technikával nyert a UFC-ben.

Hatalmas a boldogság Hosszú Katinkánál

Megszerezte 300. aranyérmét a berlini úszó-világkupán Hosszú Katinka.

Így juthat ki a legegyszerűbben a magyar válogatott az Európa-bajnokságra

Összeszedtük, mit érdemes tudni, és mire kell figyelni az Eb-selejtező hajrájában.

0

Bulvár

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Ezt most beszoptátok- pezsgővel, medencében ünnepelte győzelmét a borsodi polgármester

Tornanádaska újraválasztott polgármestere, Beri Tamás Facebook-videóban osztotta meg a pillanatot.

Önkormányzati választás 2019 ? Eredmények ? Összesítés

Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) nyerte a főpolgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges). Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) a főpolgármester Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) nyerte a főpolgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges). A jelöltek sorrendje: 1. Karácsony Gergely ...

Lakás szigetelés belülről - Ezek a legtutibb megoldások

Lakás szigetelés belülről sokan szitokszóként emlegetik a szigetelés ezen fajtáját, de előfordul, hogy olyan épületbe költözöl, ahol másként nem oldható meg a meleg bent tartása.

Vajna Timi kiakadt: kompromittáló fotót posztoltak róla

Andy Vajna özvegye nehezen viseli a történteket.

Borkai kilép a Fideszből

A győri politikus Budapesten konzultált a Fidesz vezetőivel

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Borkai Zsolt mellett elsősorban Karácsony Gergely mozgatta meg a digitális népművészeket, de az önkormányzati választás kapcsán közzétett mémek főszereplője természetesen Orbán Viktor is.

12 településen valószínűleg újra meg kell tartani a választást

Ugyanannyi szavazatot kaptak a polgármesterjelöltek.

Hódmezővásárhely: nézze meg az új közgyűlés névsorát!

Hódmezővásárhelyen dr. Márki-Zay Péter maradt a polgármester. A közgyűlés ellenzéki többségűvé vált.

Pintér Tibor: Nem tudok megbocsájtani a Sztárban sztár leszek. zsűrijének

Habár Pintér Tibor nem ért egyet a Sztárban sztár leszek! zsűrijének pontjaival, továbbra is nagyon büszke kedvesére, Ilyés Jeniferre, aki a legjobb tizenkettőig küzdötte magát.

blogmorzsák

A világ legrosszabb étterme

Egy olasz séf háborút indított a Yelp ellen: csak akkor látszanak a jó érté­ke­lések, ha fizetsz a hirdetésekért?

A számlavezetési díj, ami nincs, de mégis van

Na jó, hát a banknak is meg kell élnie valamiből!

Jelenleg nem akar gyereket... De meddig?

„Mindig tologatja a témát, ami mögött az lehet, hogy fél az apaságtól.“

Mégsem zavarja a magyar kormányt a keresztényüldözés?

Szíriában civileket gyilkolnak a törökök, köztük hívőket is, de a miniszter vétózta az EU tiltakozását.

Mautner Zsófia: A gasztronómia világában helyt állni kemény

A gasztroblogger főzésről, olvasásról és a garantáltan sikeres lisztmentes csokitortájáról is mesélt a Margó.

Négymillió dolláros lovat vett a dubai sejk

Az egyéves állatot a jövő szupersztárjának tartják. A hatalmas ár egy kemény licitháború után alakult ki.

Két-párt-rendszer van Magyarországon

Néhány hete még lehetetlennek tűnt az, hogy a rezsim leváltható.

Nem a Borkai-videót kell kárhoztatnia a Fidesznek, hanem amivé maga lett

Az orbánizmus a vereségében is csak hazudni tud -- önmagának és a híveinek.

Orbán máris támad

Megosztásra, a választási szövet­ségek szétverésére törekedve igyekszik, igyekszenek zavart kelteni a képviselőtestületekben.

Zsófi és Tíci nyerték a fődíjat

A nézők szavazatai alapján ők nyerték a Love Island első évadát.

19 lenyűgöző régi fotó

Földrengés a chilei fővárosban, Elton John a kínai látogatása során asztali­teniszezik, és még sok más érdekes fotó a múltból.

Finn lakónegyed autistákra tervezve

Ennek a díjnyertes tervezésű társasháznak a földszintjén kilenc apartmant alakítottak ki autizmussal élőknek.

0