Ezt olvasta már?

Mutatjuk a lehetséges törésvonalakat a jobboldali pécsi szövetségen belül!

A FIDESZ-KDNP-ÖPE szövetsége felfedte lapjait, már amennyiben a jelöltjeit tekintjük az őszi önkormányzati választások előtt. Ez azonban rengeteg kérdést felvet.

0

Mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében

Közel 150 koncerten több mint 130 zenemű hangzott el, miközben gazdasági elismerést vehetett át a zenekar és Gilbert Varga szerződtetésével újabb mérföldkőhöz ért az együttes.


hirdetés

Több mint 130 zenemű hangzott el a Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titanium-évadában. Ez a szám már önmagában is mutatja, hogy az együttes koncertjein számos élménnyel gazdagodhatott a közönség. Mind a Kodály Központ, mind a Müpa bérletes koncertjein a vendégművészek és karmesterek legjava lépett a színpadra. Többek között Banda Ádámot, Benjamin Schmidet, Alexander Zemtsovot, Giovanni Guzzot, Bogányi Gergelyt, Pálfalvi Tamást, Leonardo Sinit, Balázs Jánost, Benjamin Beilmant, Balog Józsefet és Eötvös Pétert, Mácsai Pált, Szűcs Mátét és Hámori Mátét, Kiss Józsefet, Baráti Kristófot és Nika Gorić művésznőt láthatták az érdeklődők. Az évad kiemelkedő eseményének azonban maestro Gilbert Varga szerződtetése tekinthető, mellyel a pécsi együttes elsőként valósította meg Magyarországon, hogy két vezető karmester (Bogányi Tibor és Gilbert Varga) együtt dolgozzon szimfonikus zenekar élén.

Gilbert Varga a legendás Varga Tibor hegedűművész fia, aki édesapja emigrációjában Londonban születetett és karmesteri karrierjét a nemzetközi zenei színtéren építette. A Pannon Filharmonikusok az első és egyetlen magyarországi zenekar, amelynél pozíciót vállalt a dirigens, így mostanra két külföldön élő magyar dirigens hazajöttében van érdeme a pécsi együttesnek.

Bogányi Tibor ebben az évadban is a változatos műsor-összeállításával szinte minden koncerten teltház előtt dirigálta a Pannon Filharmonikusokat a Kodály Központban és a Müpa színpadán. Hagyományosan az évadnyitó koncert mellett a Város napi-, és az Újévi díszhangverseny is az ő irányításával volt hallható. Az évad egyik kiemelkedő koncertélményeként pedig ősszel Bruckner egy újabb monumentális művét mutatta be a közönségnek, melyet a közönség elismerő tapsa mellett a szakmai kritika is méltatott.

Az együttes Pécs város kiemelt kulturális produktumaként részt vett a város jelentős együttműködéseiben: a 2018 őszén megrendezett Domingo Classics és SHIFF 2018 filmzenei, illetve a XXII. Európai Bordal fesztiválokon. Szeptember 1-jén, a Város napján a Pécsi Tudományegyetem, Pécs város és a zenekar közös tanévnyitó hangversenyt adott a város polgárainak, a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben a teljes évadon áthúzódó gyermekprogram sorozattal volt jelen az együttes az egyházmegye fenntartásában működő óvodákban és általános iskolákban, összesen 13 alkalommal.

Országos jelentőségű nemzeti zenekarként a budapesti Szent István Bazilikában a Nemzeti gyásznap tiszteletére adott hangversenyt a Pannon Filharmonikusok, valamint fellépett a Budapesti Fesztiválzenekar Debussy-Ravel Maraton sorozatában, és a Müpával együttműködésben kettő operaprodukciót állított színpadra a Müpában és a Kodály Központban. Nemzeti zenekarként az együttes fellépett Bécsben és a Déli Kulturális Övezetben Eszéken, valamint vendégül látta pécsi bérletes sorozatában a lengyel Arthur Rubinstein Filharmonikusokat.

A gyermekek és fiatalok számára számos koncert jött létre: saját szervezésben három korosztálynak nyújtott rendszeres koncertlátogatási lehetőséget (Babzsák, Csigaház, #NoBabel), a Pécsi Állatkerttel együttműködésben a legkisebbeknek létrehozott Akváriumi keringő című sorozatát folytatta, de sikeres új koncerteket indított a városban élő egyetemisták számára Classical Chill Out címmel, és az általános iskolás korosztálynak a PTE operatanszakos növendékeinek közreműködésével Mozart Varázsfuvola című operájának bemutatójára is sor került. A zenekar évek óta folyó tehetséggondozó programjai az idei évadban is nagy sikerrel zajlottak. Számos fiatal hangszeres tanulónak nyújtott fellépési lehetőséget a Mesterek és tanítványaik program keretében.

A 2018/2019-es évadban került bemutatásra a zenekar Kocsis Zoltánról készült kisfilmje, valamint két másik imázsfilmje. A népszerű dallamok kedvelői három hangversenyt töltöttek meg az ABBA slágereket minőségi szimfonikus hangszerelésben felvonultató koncertjein, melyben kiemelkedő szerepe volt a zenekar állandó karmesterének, Vass Andrásnak, aki kilenc művet hangszerelt át a produkcióhoz.

Az évad újdonságaként sikeres beavató sorozatot indított a zenekar Utózönge címmel, melyen Bősze Ádám segítette a közönséget a komolyzenei művek befogadásában. További újítás volt, hogy az együttes a Pannonicum sorozatához kapcsolódva PannoniClubot hirdetett, amely a zene és gasztronómia háziasításából hangulatos és tartalmas közönségtalálkozókat eredményezett az évadban 5 alkalommal.

A kortárs magyar zeneművészet támogatásában élenjáró együttes a 2018/2019-es évadban két szerzői estet is adott: Eötvös Péter és Vidovszky László 75 éves születésnapja alkalmából két koncert a Kodály Központban, egy pedig a Müpában hangzott el. A Pannon Filharmonikusokat választotta jubileumi koncertjén partnerként a 60 éves fennállását ünneplő Honvéd Férfikar és a Pécsi Kamarakórus, valamint a 90 éves fennállását ünneplő Pécsi Rotary Club.

További jelentős eseménye volt az elmúlt évadnak, hogy a zenekar művészeti teljesítményét gazdasági szereplőkként is értékelték: a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége a Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat adományozta 2019 februárjában a Pannon Filharmonikusoknak.

A 2018/2019-es évad során a közel 150 hangverseny és több mint 80 zenés színházi produkció során közel százezren voltak kíváncsiak a Pannon Filharmonikusokra. A 2019/2020-as szezonra az Aranyfedezet-évadát hirdette meg az együttes, melyre bérletek még vásárolhatók.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Online is készpénzzel fizetünk?

A felnőtt internethasználók körében mára mindennapossá vált az online vásárlás. A különböző online felületeken elhelyezett...

A jövőben nem lehet majd külföldről szennyvíziszapot behozni Magyarországra - Hírösszefoglaló

Aláírta a köznevelési törvény módosítását az államfő - olvasható a parlament honlapján. Nemzetközi alapból segíti a júniusi...

Egy percig sem volt veszélyben a MOL Fehérvár El-továbbjutása

Marko Nikolics csapata kilencven percig egykapuzott a montenegrói Zeta ellen.

Egy gyönyörű magyar ezüstérem története - galéria

Szatmári András nagyszerű teljesítménye képekben.

Von der Leyen kesztyűs kézzel bánna Magyarországgal és Lengyelországgal

Mindig teljes jogállamiságra kell törekedni, de senki sem tökéletes mondta a megválasztott főbiztos.

Von der Leyen megértést szorgalmaz a kelet-közép-európai országok iránt

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke a...

Rodrigo Alves megdöbbentő vallomása: soha nem akartam élő Ken baba lenni

Ugyan a testén örökre nyoma marad annak, hogy egykor Ken babára akart hajazni, Rodrigo Alves most már egyáltalán nem szeretné, ha az...

Von der Leyen megértést szorgalmaz a kelet-közép-európai országok iránt és az Európai Egyesült Államokról is letett

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke a...

Lezárult a vizsgálat Donald Trump kampányfinanszírozása ügyében

Lezárták a vizsgálatot Donald Trump kampányfinanszírozásának ügyében - jelentette be a szövetségi ügyészi hivatal New Yorkban. Az...

Borzalmas balesetet videóztak le egy lengyel autópályán: 150 km/h-val csapódott bele egy autó az előtte haladóba

150 km/h-val ment, viszont nem figyelt a követési távolságra az az autó, amelyik hátulról belerohant egy előtte éppen sávot váltó...

Ő az: felfedte magát az a férfi, aki miatt egymillióan akarják lerohanni az 51-es körzetet - fotó

Már másfél millió ember csatlakozott az eseményhez, amiben az 51-es körzet lerohanását hirdetik. Megmutatjuk, ki volt az esemény...

0

Sport

Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának

Az oroszok 17-12-re győzték le a magyar női vízilabda-válogatottat.

A szurkolók és a klub miatt csodálatos a Fradi bulgáriai győzelme

Ezt mondta az Origónak Szergej Rebrov. A kapus, Díbusz Dénes volt a hős Razgardban. Helyszíni riportok a meccs után.

A Ludogorec lengyelje az edzője akarata ellenére rúgta el a büntetőt

Nagy szívességet tett ezzel a csatár a magyar bajnoknak, mivel kihagyta a tizenegyest.

70 km/h-s sebességnél ütközött a sprinter a néző okostelefonjával - videó

Akár nagyobb baleset is történhetett volna a Tour de France 11. szakaszának sprintbefutójakor.

A hajrában nyomta le az Arsenal a Bayern Münchent

Elkezdődött a nyár legszínvonalasabb felkészülési tornája, a Nemzetközi Bajnokok Kupája (ICC).

Takács Tamara: Sosem doppingoltam, valaki mérgezi a sportolókat

A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara sztanozolollal bukott meg tavasszal, de ő tudja, hogy ártatlan, és nemcsak fellebbezett az ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), hanem a nyilvánossághoz is fordult.

Büntetést kap a Fradi elleni 11-est elnagyképűsködő lengyel focista

Edzője nem azért bünteti meg a Ludogorec játékosát, mert hibázott.

Már saját csapata sem érti, hogy csinálja: Lewis Hamilton olyasmit művelt a pályán, hogy mindenki letette a ha...

Lewis Hamilton használt gumikon is képes volt új rekordot felállítani. Még a Mercedesnél sem értik, ez hogyan sikerülhetett neki.

Kapásból, háttal a kapunak sarkazott szenzációs gólt

Ezúttal nem Ibrahimovic varázsolt az MLS-ben.

A magyar teniszező az utolsó pillanatig érezte, lehet esélye a bravúrgyőzelemre

Balázs Attila nagy csatában győzte le a szerb Filip Krajinovicot.

Szatmári András már érmes a férfi kardvívásban a budapesti vb-n

A kétszeres egyéni olimpiai bajnok a 32 között búcsúzott el az egyéni versenytől.

0

Bulvár

Újabb kulcsfigura távozik a kormányzatból

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

Szolgálati idő vásárlása nyugdíjhoz: mikor lehet, mikor nem?

Milyen esetekben, ki vásárolhat nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt? Mekkora terhet jelent ez a szolgálati idő vásárlójának, előre, utólag vagy folyamatosan kell fizetni? Ismertetjük.

Rohamosan terjed ez az új rendszám a magyar autókon

Ezt kell tennie, hogy megkaphassa.

Figyelmeztetés jött a rendőrségtől - minden nyugdíjast érint

Az időskorúak sérelmére elkövetett cselekmények legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, figyelmük könnyen elterelhető - hangzott el a rendőrség bűnmegelőzési előadásán.

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A szexi új szintje: a bimbótakaró csík bikinifelső

Annak ellenére (vagy épp azért) elfogyott az árukészlet, hogy semmit nem takar és piszokdrága.

Megterhelő péntek jön

Habár pénteken sem kell fronthatásra számítani, a változékony időben sokaknál jelentkezhetnek markáns humánmeteorológiai panaszok.

33 órát várt 130 utas étlen-szomjan a budapesti repülőtéren egy másfél napot késett gép miatt

A Korfura utazók között kisgyerekek és idősek voltak, ők jobb híján a földön aludtak, míg a felnőttek idegesen várták, hogy történjen valami - másfél napon keresztül.

Végre egy kombi, ami csomagtartóban és árban is veri az Octaviát

A Kia Ceed SW a legnagyobb rakteret és leghosszabb garanciát kínálja. De elég-e bele egy ezres turbómotor?

Rettenetes tragédia történt este Somogyban

Egy fiatal férfi az áldozat.

blogmorzsák

Mit mutat a Buddha?

Ismered a viccet, hogy egy turista bemegy egy buddhista templomba? Segítünk, hogy ne te legyél a vicc legközeleb!

Motospeed CK80 mechanikus billentyűzet, játékosoknak szeretettel

Ütheted, vághatod, ez bírni fogja a strapát, örök élet plusz egy nap, ráadásul még világít is!

Mit csinál egy tanár nyáron?

Hálálkodik? Unatkozik? A gyerekek hiányoznak neki? Íme, egy átlagos általános iskolai tanár tipikus nyara.

„A kezemet simogatta, miközben a pasijával telefonált“

A legszebb szerelmek az egyetemi évek alatt szövődnek. És a legfájdalmasabbak is.

3,2 millió forint egyetlen fürt szőlőért? Igen!

Spoiler: ez is Japánban történt.

A világ legértékesebb márkái 2019-ben

A Forbes idén is elkészítette a világ 100 legértékesebb brandjét bemutató listáját az amerikai piaci jelenlét alapján.

Hitler és a nagy könyvsvindli

A Mein Kampfból csak Németor­szágban 12 millió példányt adtak el. Nagy része után egy peták adót nem fizetett Hitler.

Aludni zsidósan

A vallásjog az élet minden területére kiterjed.

Esterházy, a kultúrateremtő

Esterházy elhelyezte, tényezővé és láthatóvá tette Magyar­országot Európa térképen.

Szinte ingyen Új-Zélandon

A házőrzés elsőre nem hangzik nagyon vonzó dolognak, ám egyre divatosabb például Új-Zélandon és nem véletlenül.

Három család tragédiája

A márciusban lezuhant Boeing áldozatainak hozzátartozói nem pénzt, válaszokat akarnak.

A filmzene mindenkié: a leg­jobb rajongói feldolgozások

Lelkes filmzenerajongók és művészek adják elő kedvenc filmzenéiket: orgonán, gitáron, zongorán és hegedűn.

0