Ezt olvasta már?

Helyzetben Baranya - sport magazin - 2019. szeptember

Az MLSZ Baranya megyei Igazgatósága folytatja a "Helyzetben Baranya" című magazinját. Hogy mi történt szeptemberben a megyei labdarúgásban? Nézze meg összefoglalónkat!

0

Mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében

Közel 150 koncerten több mint 130 zenemű hangzott el, miközben gazdasági elismerést vehetett át a zenekar és Gilbert Varga szerződtetésével újabb mérföldkőhöz ért az együttes.


hirdetés

Több mint 130 zenemű hangzott el a Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titanium-évadában. Ez a szám már önmagában is mutatja, hogy az együttes koncertjein számos élménnyel gazdagodhatott a közönség. Mind a Kodály Központ, mind a Müpa bérletes koncertjein a vendégművészek és karmesterek legjava lépett a színpadra. Többek között Banda Ádámot, Benjamin Schmidet, Alexander Zemtsovot, Giovanni Guzzot, Bogányi Gergelyt, Pálfalvi Tamást, Leonardo Sinit, Balázs Jánost, Benjamin Beilmant, Balog Józsefet és Eötvös Pétert, Mácsai Pált, Szűcs Mátét és Hámori Mátét, Kiss Józsefet, Baráti Kristófot és Nika Gorić művésznőt láthatták az érdeklődők. Az évad kiemelkedő eseményének azonban maestro Gilbert Varga szerződtetése tekinthető, mellyel a pécsi együttes elsőként valósította meg Magyarországon, hogy két vezető karmester (Bogányi Tibor és Gilbert Varga) együtt dolgozzon szimfonikus zenekar élén.

Gilbert Varga a legendás Varga Tibor hegedűművész fia, aki édesapja emigrációjában Londonban születetett és karmesteri karrierjét a nemzetközi zenei színtéren építette. A Pannon Filharmonikusok az első és egyetlen magyarországi zenekar, amelynél pozíciót vállalt a dirigens, így mostanra két külföldön élő magyar dirigens hazajöttében van érdeme a pécsi együttesnek.

Bogányi Tibor ebben az évadban is a változatos műsor-összeállításával szinte minden koncerten teltház előtt dirigálta a Pannon Filharmonikusokat a Kodály Központban és a Müpa színpadán. Hagyományosan az évadnyitó koncert mellett a Város napi-, és az Újévi díszhangverseny is az ő irányításával volt hallható. Az évad egyik kiemelkedő koncertélményeként pedig ősszel Bruckner egy újabb monumentális művét mutatta be a közönségnek, melyet a közönség elismerő tapsa mellett a szakmai kritika is méltatott.

Az együttes Pécs város kiemelt kulturális produktumaként részt vett a város jelentős együttműködéseiben: a 2018 őszén megrendezett Domingo Classics és SHIFF 2018 filmzenei, illetve a XXII. Európai Bordal fesztiválokon. Szeptember 1-jén, a Város napján a Pécsi Tudományegyetem, Pécs város és a zenekar közös tanévnyitó hangversenyt adott a város polgárainak, a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben a teljes évadon áthúzódó gyermekprogram sorozattal volt jelen az együttes az egyházmegye fenntartásában működő óvodákban és általános iskolákban, összesen 13 alkalommal.

Országos jelentőségű nemzeti zenekarként a budapesti Szent István Bazilikában a Nemzeti gyásznap tiszteletére adott hangversenyt a Pannon Filharmonikusok, valamint fellépett a Budapesti Fesztiválzenekar Debussy-Ravel Maraton sorozatában, és a Müpával együttműködésben kettő operaprodukciót állított színpadra a Müpában és a Kodály Központban. Nemzeti zenekarként az együttes fellépett Bécsben és a Déli Kulturális Övezetben Eszéken, valamint vendégül látta pécsi bérletes sorozatában a lengyel Arthur Rubinstein Filharmonikusokat.

A gyermekek és fiatalok számára számos koncert jött létre: saját szervezésben három korosztálynak nyújtott rendszeres koncertlátogatási lehetőséget (Babzsák, Csigaház, #NoBabel), a Pécsi Állatkerttel együttműködésben a legkisebbeknek létrehozott Akváriumi keringő című sorozatát folytatta, de sikeres új koncerteket indított a városban élő egyetemisták számára Classical Chill Out címmel, és az általános iskolás korosztálynak a PTE operatanszakos növendékeinek közreműködésével Mozart Varázsfuvola című operájának bemutatójára is sor került. A zenekar évek óta folyó tehetséggondozó programjai az idei évadban is nagy sikerrel zajlottak. Számos fiatal hangszeres tanulónak nyújtott fellépési lehetőséget a Mesterek és tanítványaik program keretében.

A 2018/2019-es évadban került bemutatásra a zenekar Kocsis Zoltánról készült kisfilmje, valamint két másik imázsfilmje. A népszerű dallamok kedvelői három hangversenyt töltöttek meg az ABBA slágereket minőségi szimfonikus hangszerelésben felvonultató koncertjein, melyben kiemelkedő szerepe volt a zenekar állandó karmesterének, Vass Andrásnak, aki kilenc művet hangszerelt át a produkcióhoz.

Az évad újdonságaként sikeres beavató sorozatot indított a zenekar Utózönge címmel, melyen Bősze Ádám segítette a közönséget a komolyzenei művek befogadásában. További újítás volt, hogy az együttes a Pannonicum sorozatához kapcsolódva PannoniClubot hirdetett, amely a zene és gasztronómia háziasításából hangulatos és tartalmas közönségtalálkozókat eredményezett az évadban 5 alkalommal.

A kortárs magyar zeneművészet támogatásában élenjáró együttes a 2018/2019-es évadban két szerzői estet is adott: Eötvös Péter és Vidovszky László 75 éves születésnapja alkalmából két koncert a Kodály Központban, egy pedig a Müpában hangzott el. A Pannon Filharmonikusokat választotta jubileumi koncertjén partnerként a 60 éves fennállását ünneplő Honvéd Férfikar és a Pécsi Kamarakórus, valamint a 90 éves fennállását ünneplő Pécsi Rotary Club.

További jelentős eseménye volt az elmúlt évadnak, hogy a zenekar művészeti teljesítményét gazdasági szereplőkként is értékelték: a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége a Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat adományozta 2019 februárjában a Pannon Filharmonikusoknak.

A 2018/2019-es évad során a közel 150 hangverseny és több mint 80 zenés színházi produkció során közel százezren voltak kíváncsiak a Pannon Filharmonikusokra. A 2019/2020-as szezonra az Aranyfedezet-évadát hirdette meg az együttes, melyre bérletek még vásárolhatók.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Születésnapodból kiderül, hogy melyik országban élnél igazán jól

Azt mondják, az ember ott van igazán otthon, ahol szabadon azt tehet, amit akar, és ahol körülveszik a szerettei, barátai. De vajon ha csak a...

Szexbotrány? Drogok? Adócsalás? Sebaj, simán megválasztjuk!

Megnéztük, hol jött össze a győzelem az elítélt vagy botrányba keveredett jelölteknek. Nagyjából mindenhol. Visszatért a politikába a...

Labdarúgó NB I - 11-16. forduló labdarúgó mérkőzések időpontja

Labdarúgó NB I mérkőzések időpontja - 11-16. forduló labdarúgó mérkőzései

Ukrajna Ronaldóékon is átlépett, ott lesz az Európa-bajnokságon

Gáláztak az angolok Bulgáriában, de nekik még nem biztos az Eb-szereplésük.

Cristiano Ronaldo meglőtte hétszázadik gólját

Fantasztikus mérföldkőhöz ért a világklasszis támadó.

Cristiano Ronaldo belőtte pályafutása 700. gólját, de kikaptak a portugálok

Az angolok botrányos, de sima meccsen tettek nagy lépést Bulgáriában a kijutás felé.

Párkapcsolati tippek egyenesen párkapcsolati tanácsadóktól

Ki értene jobban ahhoz, hogyan kell fenntartani egy egészséges, boldog párkapcsolatot, mint aki ennek kutatására áldozta az egész...

Lakáskiadás: akár 10 százalékos hozam is elérhető

A VIII. kerületben és Miskolcon éri meg leginkább befektetési céllal használt ingatlant venni.

Híres testvérek, akik elviselhetetlennek találják egymást

Minden szülő álma, hogy a gyerekei legyenek csodás testvérek. Sőt, jó eséllyel azért vállaljuk a második gyereket, hogy ne legyen...

Drón miatt kellett korlátozni a ferihegyi repülőtér forgalmát

Mindkét kifutópályát le kellett zárni több mint fél órára.

A NER és a centrális erőtér megszűnéséről beszélgettek a Hír TV-n

A Fidesz újságírói arra jutottak, hogy Soros és a gyomorból szavazó emberek miatt vesztett Tarlós.

Magyar fitneszes és testépítő is szerzett profi kártyát a Fitparádén

Tizenöt év szünet után volt ismét profi fitnesz- és testépítő-verseny Magyarországon.

0

Sport

Magyarország- Azerbajdzsán: Dzsudzsák nem fogott kezet Rossival - reakció

Már a sorsdöntő meccsről is beszélt Dzsudzsák.

Megszólalt a bíró a Magyarország - Azerbajdzsán mérkőzéssel kapcsolatban

Bocsánatot kért Dennis Higler, amiért nem adta meg az azeri gólt, a vasárnapi Magyarország-Azerbajzsán mérkőzésen.

Magyarország- Azerbajdzsán: nem túl sportszerű dolgot mondott Kovács István

Természetesen a drámai hajráról is beszélt a fehérváriak játékosa.

Rossi azt hitte, az utolsó percben kiegyenlített az ellenfél

És jól hitte, tényleg kiegyenlített, szabályos gólt szerzett.

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

Lépett egyet a magyar válogatott az Eb-részvétel felé.

Pánik a Real Madridnál: megsérült két alapember

A Real Madridnál biztosan nem örülnek a mostani válogatott szünetnek, a Marca egyenesen azt írja, pánik lehet a csapatnál.

Érdekes nyilatkozatot tett Dzsudzsák az Azerbajdzsán elleni meccs után - Így reagált arra, hogy Rossi lecserél...

Érdekes nyilatkozatot adott a magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs az azeriekkel szembeni győzelem után.

Elnézést kért a játékvezető az azeri szövetségi kapitánytól

Mi is voltunk már számtalanszor olyan helyzetben, mint most az azeriek, tudjuk, mennyire fáj.

Úgy KO-zta ellenfelét egy óriási fejrúgással, hogy közben a földön feküdt

Niko Price roppant ritka technikával nyert a UFC-ben.

Hatalmas a boldogság Hosszú Katinkánál

Megszerezte 300. aranyérmét a berlini úszó-világkupán Hosszú Katinka.

Így juthat ki a legegyszerűbben a magyar válogatott az Európa-bajnokságra

Összeszedtük, mit érdemes tudni, és mire kell figyelni az Eb-selejtező hajrájában.

0

Bulvár

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Ezt most beszoptátok- pezsgővel, medencében ünnepelte győzelmét a borsodi polgármester

Tornanádaska újraválasztott polgármestere, Beri Tamás Facebook-videóban osztotta meg a pillanatot.

Önkormányzati választás 2019 ? Eredmények ? Összesítés

Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) nyerte a főpolgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges). Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) a főpolgármester Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) nyerte a főpolgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges). A jelöltek sorrendje: 1. Karácsony Gergely ...

Lakás szigetelés belülről - Ezek a legtutibb megoldások

Lakás szigetelés belülről sokan szitokszóként emlegetik a szigetelés ezen fajtáját, de előfordul, hogy olyan épületbe költözöl, ahol másként nem oldható meg a meleg bent tartása.

Vajna Timi kiakadt: kompromittáló fotót posztoltak róla

Andy Vajna özvegye nehezen viseli a történteket.

Borkai kilép a Fideszből

A győri politikus Budapesten konzultált a Fidesz vezetőivel

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Borkai Zsolt mellett elsősorban Karácsony Gergely mozgatta meg a digitális népművészeket, de az önkormányzati választás kapcsán közzétett mémek főszereplője természetesen Orbán Viktor is.

12 településen valószínűleg újra meg kell tartani a választást

Ugyanannyi szavazatot kaptak a polgármesterjelöltek.

Hódmezővásárhely: nézze meg az új közgyűlés névsorát!

Hódmezővásárhelyen dr. Márki-Zay Péter maradt a polgármester. A közgyűlés ellenzéki többségűvé vált.

Pintér Tibor: Nem tudok megbocsájtani a Sztárban sztár leszek. zsűrijének

Habár Pintér Tibor nem ért egyet a Sztárban sztár leszek! zsűrijének pontjaival, továbbra is nagyon büszke kedvesére, Ilyés Jeniferre, aki a legjobb tizenkettőig küzdötte magát.

blogmorzsák

A világ legrosszabb étterme

Egy olasz séf háborút indított a Yelp ellen: csak akkor látszanak a jó érté­ke­lések, ha fizetsz a hirdetésekért?

A számlavezetési díj, ami nincs, de mégis van

Na jó, hát a banknak is meg kell élnie valamiből!

Jelenleg nem akar gyereket... De meddig?

„Mindig tologatja a témát, ami mögött az lehet, hogy fél az apaságtól.“

Mégsem zavarja a magyar kormányt a keresztényüldözés?

Szíriában civileket gyilkolnak a törökök, köztük hívőket is, de a miniszter vétózta az EU tiltakozását.

Mautner Zsófia: A gasztronómia világában helyt állni kemény

A gasztroblogger főzésről, olvasásról és a garantáltan sikeres lisztmentes csokitortájáról is mesélt a Margó.

Négymillió dolláros lovat vett a dubai sejk

Az egyéves állatot a jövő szupersztárjának tartják. A hatalmas ár egy kemény licitháború után alakult ki.

Két-párt-rendszer van Magyarországon

Néhány hete még lehetetlennek tűnt az, hogy a rezsim leváltható.

Nem a Borkai-videót kell kárhoztatnia a Fidesznek, hanem amivé maga lett

Az orbánizmus a vereségében is csak hazudni tud -- önmagának és a híveinek.

Orbán máris támad

Megosztásra, a választási szövet­ségek szétverésére törekedve igyekszik, igyekszenek zavart kelteni a képviselőtestületekben.

Zsófi és Tíci nyerték a fődíjat

A nézők szavazatai alapján ők nyerték a Love Island első évadát.

19 lenyűgöző régi fotó

Földrengés a chilei fővárosban, Elton John a kínai látogatása során asztali­teniszezik, és még sok más érdekes fotó a múltból.

Finn lakónegyed autistákra tervezve

Ennek a díjnyertes tervezésű társasháznak a földszintjén kilenc apartmant alakítottak ki autizmussal élőknek.

0