Ezt olvasta már?

Mutatjuk a lehetséges törésvonalakat a jobboldali pécsi szövetségen belül!

A FIDESZ-KDNP-ÖPE szövetsége felfedte lapjait, már amennyiben a jelöltjeit tekintjük az őszi önkormányzati választások előtt. Ez azonban rengeteg kérdést felvet.

0

Megújult MR-berendezés szolgálja a betegellátást Pécsett

Még pontosabb MR-vizsgálatokat végez, még jobb hasi diagnosztikát kínál a legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás, 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés a Pécsi Diagnosztikai Központban.


hirdetés

XXI. századi technikát kapott a Pécsi Tudományegyetem alapítványainak többségi tulajdonában lévő Pécsi Diagnosztikai Központ 1,5 Tesla térerejű MR-berendezése. Az új technológiával ellátott gép több mint két hónapja problémamentesen üzemel, a tapasztalatok alapján még pontosabb vizsgálatokhoz segíti hozzá az intézményt. Az új MR tökéletesen illeszkedik majd az intézet és az egyetemi klinikák szakmai rendszerébe, és várhatóan újabb 10 évre, remélhetően 2028-2030-ig üzembiztos, két-műszakos és ügyeleti szolgáltatást is ellátó vizsgálati működést tesz lehetővé.

„Az elmúlt 25 évben ez a kilencedik gépcsere a Pécsi Diagnosztikai Központban: a legmagasabb technikai színvonal megtartása érdekében az elmúlt években 4 CT és 5 MR berendezést cserélt az intézmény korszerűbbre, természetesen a klinikai és kutatási alkalmazási érdekeket szem előtt tartva” – avatott be a részletekbe Dóczi Tamás professzor, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója, a PTE Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára.

A nagyértékű orvosidiagnosztikai képalkotó berendezések hasznos élettartamát gyártójuk általában 10-12 évre tervezi. A beszerzéskor korszerű eszköz az élettartam első 3-5 évében frissítésekkel, kisebb-nagyobb technológiai újításokkal jó állapotban és szakmai színvonalát megtartva üzemeltethető. 5-10 éves kora között műszakilag még jó állapotúnak mondható, azonban diagnosztikai alkalmazás-fejlesztésének korlátot szab lassan elavuló és nehezen megújítható technikája. 10-12 éves korában az eszközt a gyártó rendszerint cserélni javasolja, majd 12 év felett elavulás miatt fokozatosan megszünteti annak támogatását – magyarán nem tud szerviz anyagot, alkalmazási követést és szinten-tartást biztosítani.

„A Siemens Magnetom Avanto 1,5T teljes test MR szkenner a világ egyik legnagyobb példányszámban telepített MR-berendezése, mely 2005-től napjainkig kitartóan jól teljesít a radiológiai-diagnosztikai alkalmazásokban. Elterjedtsége és népszerűsége kedvező paramétereinek, nagy teljesítményének és sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhető” –mesélte dr. Kövér Ferenc, az intézmény orvosigazgatója. – „Gyártója az időközben fejlesztett újdonságokat, többek között a TIM 4G technikát (negyedik generációs teljes képalkotó mátrix), optikai adatátvitelt alkalmazó jelfeldolgozást és nagy elemszámú új tekercskészletet átvitte az Avanto termékkínálatba is oly módon, hogy a meglévő rendszerek helyszínen, a mágnes megtartásával megújíthatók. Ezzel egyenértékű, teljesen új 1,5T MR telepítési költségeiből 30-40% megtakarítható, az átalakítás néhány hét alatt kivitelezhető.”

Az új Siemens Magnetom Avanto Fit a legújabb Siemens MR-rendszerek (Aera, Amira, Sempra, Sola) szoftverével teljesen azonos felhasználói felülettel rendelkezik, azok minden korszerű alkalmazását képes futtatni. „A Pécsi Diagnosztikai Központ új berendezése széles körű vizsgálati lehetőségeivel és átfogó és speciális tekercskészletével továbbra is lehetséges teljes test MR leképzés, alsó végtagi MR angiográfiás vizsgálat, nyaki lágyrész, és emlő MR ” – mondta az orvosigazgató.

A gyártó hazai képviseletének és gyakorlott alvállalkozóinak segítségével, a tapasztalt helyi kivitelezők hatékony közreműködésével a teljes MR csere 20 munkanap, azaz 3 naptári két alatt valósult meg, és április közepe óta üzemszerűen működik.

„Erőteljesen javult a betegkomfort is: kényelmes, új típusú páciensasztal, fiziológiai-jel szinkronizálás, páciens-személyzet video és hangkapcsolat, korszerű LED világítás egészíti ki a komfortos vizsgálati környezetet. A szakorvosok előzetes véleménye szerint a szöveti kontraszt, és általános képminőség határozottan javult a korábbi rendszerhez hasonlítva, azonos vizsgálati időigény mellett” – sorolta az újdonságokat Dóczi professzor.

Az intézmény MR-vizsgálati köre nem változik, az új gép jobb technikai paraméterei a korábbinál érezhetően jobb vizsgálatokat eredményeznek. A sokkal jobb technikai jellemzőkkel rendelkező MR-berendezés elsősorban a még részletgazdagabb és pontosabb hasi MR-diagnosztikához segíti hozzá a pécsi és Baranya megyei betegeket.

Például, hasi fájdalmak, hasi görcsök, tartósan fennálló hasmenés esetén az MR segítségével végzett kontrasztanyagos bélvizsgálat (MR enterográfia) a sokszor fájdalmas és nem veszélytelen műszeres beavatkozás nélkül tud nagyon jó tájékoztatást adni a vékonybelek, máj és eperendszer állapotáról.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Csipet ültetne az agyunkba Elon Musk

San Francisco Jönnek a szuperintelligens hibrid emberek!

Halálra ítélték a skandináv turistákat meggyilkoló dzsihádistákat

Decemberben brutálisan végeztek a két nővel az Iszlámra felesküdött szélsőségesek Marokkóban.

Halálra ítélték a Marokkóban lemészárolt skandináv túrázók gyilkosait

A negyedik fő vádlottat életfogytiglant kapott. A gyilkosok videót is készítettek a nők lefejezéséről.

Megcsonkított tetemeket hagy hátra a gyilkos állat a magyar faluban

Az erdélyi gazdák félnek, hogy állataikat felfalja, vagy csak pusztán megöli a környéken garázdálkodó medve.

Rég várt pazar kupamérleg, így szerepeltek a magyar focicsapatok

Kérjük a következőt! A hibátlanul vett odavágók után ma rendezték az Európa-liga selejtezőinek visszavágóit.

A Loki is biztosan lehozta EL visszavágóját

Jövő héten már a Torinó ellen játszik.

Nem forgott veszélyben a Loki továbbjutása, jöhet a Torino

Elbasan - Elbasan - A hazai 3-0 után Albániában döntetlent ért el a DVSC, így várhatja az olasz bajnokság 7. helyezettje elleni Európa...

Az albánok kipipálva. Ide nekünk a Torinót.

A debreceniek olasz élvonalbeli csapat ellen készülhetnek.

0

Sport

Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának

Az oroszok 17-12-re győzték le a magyar női vízilabda-válogatottat.

A szurkolók és a klub miatt csodálatos a Fradi bulgáriai győzelme

Ezt mondta az Origónak Szergej Rebrov. A kapus, Díbusz Dénes volt a hős Razgardban. Helyszíni riportok a meccs után.

A Ludogorec lengyelje az edzője akarata ellenére rúgta el a büntetőt

Nagy szívességet tett ezzel a csatár a magyar bajnoknak, mivel kihagyta a tizenegyest.

70 km/h-s sebességnél ütközött a sprinter a néző okostelefonjával - videó

Akár nagyobb baleset is történhetett volna a Tour de France 11. szakaszának sprintbefutójakor.

A hajrában nyomta le az Arsenal a Bayern Münchent

Elkezdődött a nyár legszínvonalasabb felkészülési tornája, a Nemzetközi Bajnokok Kupája (ICC).

Takács Tamara: Sosem doppingoltam, valaki mérgezi a sportolókat

A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara sztanozolollal bukott meg tavasszal, de ő tudja, hogy ártatlan, és nemcsak fellebbezett az ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), hanem a nyilvánossághoz is fordult.

Már saját csapata sem érti, hogy csinálja: Lewis Hamilton olyasmit művelt a pályán, hogy mindenki letette a ha...

Lewis Hamilton használt gumikon is képes volt új rekordot felállítani. Még a Mercedesnél sem értik, ez hogyan sikerülhetett neki.

Büntetést kap a Fradi elleni 11-est elnagyképűsködő lengyel focista

Edzője nem azért bünteti meg a Ludogorec játékosát, mert hibázott.

Kapásból, háttal a kapunak sarkazott szenzációs gólt

Ezúttal nem Ibrahimovic varázsolt az MLS-ben.

A magyar teniszező az utolsó pillanatig érezte, lehet esélye a bravúrgyőzelemre

Balázs Attila nagy csatában győzte le a szerb Filip Krajinovicot.

Szatmári András már érmes a férfi kardvívásban a budapesti vb-n

A kétszeres egyéni olimpiai bajnok a 32 között búcsúzott el az egyéni versenytől.

0

Bulvár

Újabb kulcsfigura távozik a kormányzatból

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

Szolgálati idő vásárlása nyugdíjhoz: mikor lehet, mikor nem?

Milyen esetekben, ki vásárolhat nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt? Mekkora terhet jelent ez a szolgálati idő vásárlójának, előre, utólag vagy folyamatosan kell fizetni? Ismertetjük.

Rohamosan terjed ez az új rendszám a magyar autókon

Ezt kell tennie, hogy megkaphassa.

Figyelmeztetés jött a rendőrségtől - minden nyugdíjast érint

Az időskorúak sérelmére elkövetett cselekmények legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, figyelmük könnyen elterelhető - hangzott el a rendőrség bűnmegelőzési előadásán.

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A szexi új szintje: a bimbótakaró csík bikinifelső

Annak ellenére (vagy épp azért) elfogyott az árukészlet, hogy semmit nem takar és piszokdrága.

Megterhelő péntek jön

Habár pénteken sem kell fronthatásra számítani, a változékony időben sokaknál jelentkezhetnek markáns humánmeteorológiai panaszok.

33 órát várt 130 utas étlen-szomjan a budapesti repülőtéren egy másfél napot késett gép miatt

A Korfura utazók között kisgyerekek és idősek voltak, ők jobb híján a földön aludtak, míg a felnőttek idegesen várták, hogy történjen valami - másfél napon keresztül.

Végre egy kombi, ami csomagtartóban és árban is veri az Octaviát

A Kia Ceed SW a legnagyobb rakteret és leghosszabb garanciát kínálja. De elég-e bele egy ezres turbómotor?

Magyar képviselők az EP parlamentközi küldöttségeiben: itt a lista

Az Európai Parlamentben ebben a ciklusban 44 parlamentközi küldöttség működik majd, feladatuk a kapcsolattartás más országok, régiók és szervezetek parlamentjeivel.

blogmorzsák

Mit mutat a Buddha?

Ismered a viccet, hogy egy turista bemegy egy buddhista templomba? Segítünk, hogy ne te legyél a vicc legközeleb!

Motospeed CK80 mechanikus billentyűzet, játékosoknak szeretettel

Ütheted, vághatod, ez bírni fogja a strapát, örök élet plusz egy nap, ráadásul még világít is!

Mit csinál egy tanár nyáron?

Hálálkodik? Unatkozik? A gyerekek hiányoznak neki? Íme, egy átlagos általános iskolai tanár tipikus nyara.

„A kezemet simogatta, miközben a pasijával telefonált“

A legszebb szerelmek az egyetemi évek alatt szövődnek. És a legfájdalmasabbak is.

3,2 millió forint egyetlen fürt szőlőért? Igen!

Spoiler: ez is Japánban történt.

A világ legértékesebb márkái 2019-ben

A Forbes idén is elkészítette a világ 100 legértékesebb brandjét bemutató listáját az amerikai piaci jelenlét alapján.

Hitler és a nagy könyvsvindli

A Mein Kampfból csak Németor­szágban 12 millió példányt adtak el. Nagy része után egy peták adót nem fizetett Hitler.

Aludni zsidósan

A vallásjog az élet minden területére kiterjed.

Esterházy, a kultúrateremtő

Esterházy elhelyezte, tényezővé és láthatóvá tette Magyar­országot Európa térképen.

Szinte ingyen Új-Zélandon

A házőrzés elsőre nem hangzik nagyon vonzó dolognak, ám egyre divatosabb például Új-Zélandon és nem véletlenül.

Három család tragédiája

A márciusban lezuhant Boeing áldozatainak hozzátartozói nem pénzt, válaszokat akarnak.

A filmzene mindenkié: a leg­jobb rajongói feldolgozások

Lelkes filmzenerajongók és művészek adják elő kedvenc filmzenéiket: orgonán, gitáron, zongorán és hegedűn.

0