Ezt olvasta már?

0

Kóbor: A pécsi vezetők Paks érdekei alapján felülről mozgatott bábok

Magyar atom újratöltve címmel szervezett rendezvényt szerdán 18.00-ra a Ferencesek utca 27-be a Lehet Más a Politika pécsi csoportja, de előtte egy sajtótájékoztatón elmondták, mik is az aggályaik.


hirdetés

A tervezett atomtemető hosszú távú, akut problémája mellett most az uránbánya tervezett újranyitása ad aktualitást a témának. Ahogy fogalmazott, a kormány atomipari komplexuma több szempontból is veszélyes a térségre nézve. A paksi bővítés nem csak gazdaságilag jelent nehézséget, hanem a nyári helyzetet tekintve környezetileg is veszélyes, hiszen a Duna alacsony vízállása és a kánikula miatti magas vízhőfok komoly környezeti fenyegetést is jelentett, és a tervek szerint mintegy 10-15 évig Paks I. és Paks II. dupla teljesítménnyel működne ugyanolyan alapfeltételek mellett.

Kóbor József, az LMP pécsi önkorményzati képviselője ehhez azt tette hozzá, hogy egyrészt valami furcsa oknál fogva az arra hivatott korményhivatal a kritikus időszakban nem tudta mérni a Duna vízhőfokát, azt az atomerőmű saját mérésére alapozva fogadták el, másrészt a nyári helyzet mindenképpen indokolná vagy hűtőtornyok építését, vagy a Duna vízlépcsősítését, ami viszont az eredeti tervekben és költsévetésben nem szerepel.

Eddig 30 milliárd forintba került

Keresztes László Lóránt rátért az aktuális kérdésre, az uránbánya újranyitására. Ez 2011 óta vett új lendületet, a Kormányhivatal első fokon visszautasította a környezeti engedélyt. Amit érdekesnek talált, hogy a kormánypárti politikusok rendre támogatóan nyilatkoznak meg a sajtóban a kérdés kapcsán, ugyanakkor éppen Orbán Viktor jelentette ki, hogy csak akkor lehet megvalósítani, ha a lakosság nem ellenzi, ehhez képest még egyszer nem kérdezték meg a pécsieket a kérdésben. Az LMP eddig két helyi népszavazást is kezdeményezett a kérdésben, mindkettő elbukott a hivatalok ellenálllásán. Pedig a régi uránbánya rekultivációja csak eddig 30 milliárd forintba került.

Műszakilag és társadalmilag is megalapozatlan

A Pécs melletti tervezett, kutatási fázisban lévő atomtemetőre térve kiemelte, a világon még sehol nem nyílt meg ilyen végleges tározó, és a küzelmúltban egy svéd bíróság hozott ítéletet arról, hogy maga a technológia nem biztonságos. Ami itt különösen nagy probléma szerinte, hogy meg sem kérdezték erről a lakosságot, a technológiai feltételek voltak az elsők, nem pedig a társadalmi elfogadottság. Műszakilag és társadalmilag is megalapozatlan az ide tervezett atomtemető, és a helyiek sem kapnak jogi garanciát, hogy figyelembe veszik a véleményüket. Pedig az LMP néhány éve végzett egy helyi közvéleménykutatást, ami szerint 70-80 százalékos az elutasítása az atomtemetőnek és az uránbányának, igaz, a megkérdezettek fele sem volt tisztában azzal, miről is van szó. Így most a legfontosabbnak a folyamatos tájékoztatást tartja. Ahogy fogalmazott, ebben a kérdésben egységes a pécsi ellenzéki formációk álláspontja, reméli, hogy a közös fellépés eredményre vezet, de ha jövő ősszel váltás lesz a városvezetésben, biztosan elérik céljukat.

Felülről mozgatott bábok

Kóbor József mindehhez azt tette hozzá, hogy a városnak van egy minden párt által elfogadott integrált városfejlesztési koncepciója, ebben szerepel többek között a kultúra, az oktatás, az eészségipar, de az atomipar nem, ami pedig olyan súlyos gazdasági hátrányokat okozna, amit semmilyen más módon nem lehet ellensúlyozni. A pécsi vezetők mostani viselkedése alapján csak azt tudja leszűrni, hogy Paks érdekei alapjén felülről mozgatott bábok.


Uránbánya a Mecsekben? (Az Energiaklub cikke)

Uránbánya nyitását tervezi a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területén, Pécshez közel, a Magyar Urán Resources Kft. (korábbi nevén Wildhorse). A tervezet szerint a régebben működő uránbánya csúcstermeléséhez képest dupla annyi uránt termelnének majd, viszont lényegesen kevesebb dolgozóval, mint korábban. A beruházás jelentős kockázatokat jelentene a környéken lakók egészségére és a természetre.

A hatalmas környezetkárosítás miatt a Baranya Megyei Kormányhivatal elsőfokon elutasította az uránbánya engedélyét, jelenleg a másodfokú hatósági eljárás zajlik.

Természet rombolása

A tervezett uránbánya helyrehozhatatlan pusztítást okozna a Mecsekben. A több millió tonna kőzet kibányászása visszafordíthatatlanul megváltoztatná a tervezett bányaaknák környékét, ahogy a feldolgozás során keletkező meddő kőzet és zagy is. A munkálatok a Mecsek tájképét és élővilágát is súlyosan károsítanák.

Korai halálozás és egészségkárosítás

Az uránbányászok több száz méter mélyen, 30 fokos hőségben, 8 órán át végeznek kemény fizikai munkát, radioaktív por és toxikus gázok belélegzése mellett. Az egészségkárosítás mértéke miatt az egykori uránbányászok körében jellemzőek a tüdőrák és más daganatos megbetegedések, de a szilikózis és más egészségügyi problémák is.

A munkakörülmények hatással vannak a bányászok családtagjaira is: egészségügyi vizsgálatok alapján a bányászok gyerekei körében nő a kockázata a születési defektusoknak és gyermekkori leukémiának.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) titkosított jelentéséből kiderült, hogy a 3500 vizsgált valamikori bányász jelentős része még a nyugdíjaskort se érte meg.

Veszély az ivóvízbázisra

Az uránbánya súlyosan rombolja Pécs és a környező települések ivóvízbázisát. A víz kiszivattyúzása a bányaaknákból jelentős talajvízszint csökkenéssel jár. Ha pedig a jelenlegi zagytározók és tervezett uránbánya meddője szivárogni kezdene, a pécsi ivóvízbázis is elszennyeződne.

Uránbányászat története a Mecsekben

1957 és 1997 között a korábbi uránbánya 20463 tonna fémuránt termelt ki Kővágószőllős és Kővágótöttös térségében. A kezdetben 120-180 méter mély aknákat a mélyművelésű bányában idővel 1000 méterre mélyítették. A bányászok számára felépült a pécsi Uránváros, Pellérd mellett pedig 1964-ban urándúsító üzemet létesítettek. Mivel azonban a mecseki homokkő ércminősége igen gyenge, mindig komoly állami támogatásra szorult a bánya. Végül 1997-ben állították le, gazdaságtalan működése miatt. A terület rekultivációja kb. 30 milliárd forintot emésztett fel.

Beruházó bányavállalat

2005. környékén jelent meg a színen egy rejtélyes ausztrál cég, a Wildhorse. A vállalat bányatervekről a hatóságnak beadott környezeti hatástanulmányán kívül semmilyen nyilvános információt nem közöl, a cégnek még honlapja sincsen.

A vállalat kezdetben a hagyományos mélyművelésű uránbánya újranyitása mellett uránérc kilúgozást (Bátaszék és Dinnyeberki térségében) és a szén elgázosítását (Pécs-Váralja térségben) tervezte, de a lakossági tiltakozás hatására ez utóbbi kettőtől elállt.

A legtovább a kővágószőllősi mélyművelésű bányanyitás mellett tartott ki a cég. A korábbi uránbányához képest dupla kapacitású bányát terveztek 500 fős dolgozói létszámmal. A vállalat 2012-ben még együttműködési megállapodást is aláírt állami vállalatokkal (a rekultivált bányaterületet igazgató Mecsek-Öko Zrt-vel és a kitermelési jogok egy részét birtokló Mecsekérc Zrt-vel). A Wildhorse 2014-ben végül elállt ettől a tervtől is, de 2016-ban jogutódja a Magyar Urán Resources (MUR) Kft. lényegében ugyanazzal a vezetéssel újra felmelegítette az uránbánya-nyitási terveket.

Az új uránbányát Pécs vonzáskörzetébe (az érintett települések: Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Pellérd) tervezik megindítani 2021-ben, legalább 27 évre. Fontos azonban tudni, hogy a mecseki uránbányászat teljesen gazdaságtalan. A mecseki érc urántartalma mindössze kb. 0,12%, ami csak hatalmas veszteségekkel termelhető ki. Nemzetközileg kb. 0,3% urántartalom fölött minősül bányászatilag alkalmasnak egy uránérc-telep.

Környezeti hatásvizsgálat

A MUR tulajdonában álló Magyar Urán Bányászati Zrt. 2017. október 2-án beadott engedélykérelmét a Pécsi Kormányhivatal 2018. május 4-én elutasította. A vállalat 2018. májusában fellebbezett a Pest Megyei Kormányhivatalnál, ezért a döntés még nem jogerős. A hatóság indoklásában elmondta, hogy a tervezett súlyos természeti károkat jelentene a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetben.

forrás: energiaklub.hu

 

M. Z.0
0
0

hírek innen, onnan

Zseniális teszt: felismeritek a leghíresebb magyar írókat egyetlen fotóról?

Kodály Zoltán, Mária Terézia, Szabó Lőrinc - egy fotó vagy egy festmény alapján is felismernétek őket? Egy remek kvízválogatással...

Változott a magyar munkavállalók hozzáállása

Gyengül a magyar munkavállalók érzelmi kötődése cégükhöz, elhelyezkedési esélyeiket tekintve azonban évről évre magabiztosabbak: ma...

Jelentősen nőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelentése szerint 2017-ben 17 százalékkal nőtt a gyűlöletből eredő bűncselekmények száma.

Lengyel benzinkútláncba fektetett az Enterprise Investors

Az Enterprise Investors által kezelt Polish Enterprise Fund VIII magántőke-befektetési alap jelentős kisebbségi részesedést vásárolt az...

Jobbikos szál a milliárdos áfacsalási büntetőügyben

Nyomozást indított a NAV abban a több országot érintő milliárdos áfacsalási ügyben, melyben sajtóhírek szerint a Jobbik...

A Mars téri beruházás támogatása aggályos volt

Felsorolni is nehéz, milyen botrányok köthetők Botka László szocialista polgármesterhez és köréhez, akik áldozati szerepben...

Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes postai levelek útja

A fejlesztés részeként 2019 folyamán a posta kivezeti a papír alapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában...

10 éve többet kellett dolgozni egy lakásért, mint ma

A társasházi használt lakások négyzetméterára tíz év alatt 45 százalékkal nőtt, az újaké pedig 37 százalékkal. Ezalatt a...

Merkel: Európa érdekeit közösen kell megvédeni

Közös európai hadsereg létrehozását sürgette tegnap Angela Merkel az Európai Parlamentben, ahol a Frontex fejlesztéséről is beszélt.

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

A Barátok közt színésznőjének mennie kellett - Szomorú szívvel búcsúzott

Gyebnár Csekkának A Konyhafőnök VIP legelső napján távoznia kellett.

Vigyázat, mostantól 30 ezres bírság fenyegeti az autósokat

A ködlámpát még a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, de ha rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

blogmorzsák

Miért isznak olyan sokat a tinédzserek?

A binge drinkingnek is nevezett ro­ham­szerű ivászat aggasztó mérték­ben kezd elterjedni a fiatalok között.

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Közpénzből magánpálya

Az iskolásoknak és a környékbelieknek egyelőre tiltott hely az átkosban nekik épült sportudvar.

Lássunk tisztán metró-ügyben!

Mi is akkor az igazság M3-ügyben?

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

A bálnák a zajban nem énekelnek

A bálnák jellegzetes éneke a párzási időszakban hangzik fel és elmaradása a kutatók szerint kipusztulásukhoz vezethet.

Rokkantsági ellátás: az AB döntése után azért még ne örüljön senki

Az nem megy, hogy egy törvénymódosítással mondják ki: a rokkantsági ellátás tetszőlegesen csökkenthető önkényesen megállapított százalékok alapján.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

„Én csak azoktól szeretek olvasni, akik már meghaltak”

Ezek nem az önismétlő problémafelvetések az oktatással kapcsolatban. Ezek megoldási javaslatok.

Szabotálja az Apple a külső szervizek munkáját

Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

A kereskedelem dönti el, milyen a jó anya?

„A gyártók, kereskedők, a piac azt az érzést keltik a termékük reklámozása során, hogy melyik termékkel leszek jobb anya.“

0