Ezt olvasta már?

Mutatjuk a lehetséges törésvonalakat a jobboldali pécsi szövetségen belül!

A FIDESZ-KDNP-ÖPE szövetsége felfedte lapjait, már amennyiben a jelöltjeit tekintjük az őszi önkormányzati választások előtt. Ez azonban rengeteg kérdést felvet.

0

Birkózás: A pécsi varázsszőnyeg

Talán idősebb sportrajongók még emlékeznek a Pécsi Húsos birkózóira, de utána éveken keresztül tetszhalott állapotban volt a megyeszékhelyen a sportág, Baranyát a kettévált szigetváriak képviselték, akik Módos Péter révén olimpiai résztvevőt is adtak. Most viszont Pécsről is érkeznek jó hírek.


hirdetés

Galambos Ramóna révén Európa-bajnokot adott a pécsi birkózás, a hölgyversenyző következő nagy célja a jó olimpiai szereplés, de az ő személye igazából csak a jéghegy csúcsa.

- Hogyan is áll most a pécsi birkózás?

- Igazából csupa jó hírről, kedvező fejleményekről lehet beszámolni, optimistán tekinthetünk a jövőbe – vágott bele Nagy Norbert, a PTE-PEAC birkózószakosztályának vezetője. – Két éve kezdtük újraépíteni a pécsi birkózást, amely valójában soha nem szűnt meg, de sokat kellett tenni, hogy régi fényében ragyogjon. Első lépésként kiírtunk egy főállású vezetőedzői pályázatot, amely során egy igazán nagy tekintélyű szakembert, Csepelről Garamvölgyi Gábort sikerült idecsábítani, akinek a munkáját három mellékállású edző segíti.

- A négy edző azt jelenti, hogy kellő számú versenyző is van?

- Jelenleg 80-90 igazolt versenyzőnk van minden korosztályban, súlycsoportban, nőknél, férfiaknál egyaránt. Pécsett három helyen tartunk edzéseket, a körülményekre jellemző, hogy van olyan terem, amelyik 6x21 méteres, miközben a szabvány birkózószőnyeg 12x12 méter, el lehet képzelni az edzésmunkát, amikor egy akciót azért nem tudnak folytatni, befejezni, mert szembejön a fal, és ilyenkor vissza kell menni a terem közepére, és ugyanolyan állásból folytatni. De nem panaszkodni akarok, mert úgy érzem, sikerült megszólítani a régi pécsi birkózókat, és a formabontó toborzási módszereknek köszönhetően sok gyerekkel is megszerettettük a sportágat. Heti 16 alkalommal van 1,5-2 órás edzésünk, szóval szép bázist építettünk ki.

- Mi a klubfilozófia?

- Azt tudni és látni kell, hogy az eredményesség minden sportágban fontos. De elsősorban a sportágat szeretnék megszerettetni, ahogy fogalmazni szoktunk, örömbirkózás a lényeg, a gyerekeket játékos formában csábítjuk a sportághoz. Mindent felülír nálunk az utánpótlás, valljuk, hogy edzőink nem csupán a sportágra tanítsák meg a fiatalokat, hanem „gazdáik” legyenek, és embereket neveljenek. Alapvető filozófiánk, hogy a birkózószőnyeg egy varázsszőnyeg, ami bárhová elrepíthet.

- Mint remélhetőleg Galambos Ramónát a tokiói olimpiára…

- Igen, ez az eredményesség része, de ezen a téren sem kell szégyenkeznünk, hiszen a 108 magyar klub rangsorában a 19. helyen állunk, ott vagyunk a felnőtt NB I-ben, 12 csapatbajnokságon indulunk, Ramóna megszerezte a sportág első pécsi Európa-bajnoki címét, a serdülő EB-n három versenyzőnk lép szőnyegre, és mivel hamar jó hírünk ment, szerb kapcsolataink révén négy tehetséges birkózót tudtunk igazolni. Éves szinten mintegy ötven versenyen veszünk részt, munka tehát akad bőven.

- Elismerik ezeket az eredményeket?

- Ezen a téren sem lehet okunk panaszra. Az egyetemnek egyébként is nagyon fontos a jó híre, ebben egy nemzetközi szinten is sikeres sportág, mint amilyen a birkózás, sokat segíthet, ezt ismerte fel, és vált lelkes támogatónkká Jenei Zoltán kancellár úr. A sorból nem lehet kihagyni Kuller Józsefet, aki Pécsről indult és lett sikeres nagyvállalkozó, de már évtizedek óta a pécsi birkózás mellett áll. A város, az önkormányzat is támogat bennünket, emellett a sportágfejlesztési támogatásból is részesülünk, Németh Szilárd, a szövetség elnöke is felismerte, milyen fontos egy újabb erős vidéki bázis.

- Mindez megmutatkozik majd abban is, ha már a teremhelyzetről ejtettünk szót, hogy méltó körülmények között lehessen edzeni?

- Nem akarom elkiabálni, de az erős lobbinak köszönhetően napokon, heteken belül megtörténhet a kedvező fordulat. Már a 2017-es kezdéskor tervben volt egy birkózócsarnok építése, igaz, az akkori árakhoz képest szinte duplájába kerül, de már a kormány előtt van a tervezet, reménykedünk benne, hogy kedvező választ kapunk, és megvalósíthatjuk a beruházást.

- Baranyában Pécs mellett Szigetvár a sportág erős bázisa, milyen velük a kapcsolat, próbálnak-e nyitni a megye más területei felé?

- Jóban vagyunk a szigetváriakkal, de az egész Baranyát még fel kell építenünk, erre is megvannak az ötleteink, de a már említett edzés- és versenyszámok mutatják, a mi erőforrásaink is végesek. Most Szekszárd került fókuszba, arra próbálunk nyitni.

- Említettük Galambos Ramóna sikerét, hogyan sikerül „nőiesíteni” a sportágat?

- Néhány más sportággal ellentétben nálunk a nők ugyanolyan színvonalas küzdelmeket vívnak, mint a férfiak, ráadásul bátran állíthatom, a birkózás nem veszi el a nőiességet. Az sem mellékes szempont, hogy a birkózás a közhiedelemmel ellentétben nem tartozik a durva sportágak közé.

M. Z.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kitömik pénzzel a divatos online bankot

Újabb tőkeemelést hajtott végre a német N26.

A nyálkövesség okai, tünetei és kezelése

A nyálkövesség (sialolithiasis) fájdalommal jár, mely főként rágáskor jelentkezik. A kövek a nagy nyálmirigyekben képződhetnek, és...

Szereti a dinnyét? Na, akkor ennek biztosan nagyon fog örülni!

Magyarország Jó hír a dinnyeimádóknak!

Már most úgy tolják a bulit a fiatalok a debreceni Campus fesztiválon, mintha nem lenne holnap - fotók a helyszínről

Már most csúcson pörög a debreceni Campus fesztivál, mi lesz itt vasárnapig?

A pofátlanság netovábbja: évekig hazudta magát betegnek egy exmodell, csak hogy megcsináltathassa az orrát - fotó

Az exmodell csalás útján jutott hozzá a szépészeti beavatkozáshoz, a kommentelők letartóztatnák a hazug nőt.

Igazi szörnyhal bukkant fel a Balatonban, ki nem találja, honnan érkezhetett ide - Ezt lehet tudni róla

Balatonmáriafürdő Mintha csak megelevenedett volna A nyolcadik utas: a Halál horrorfilm szörnye, olyan bizarr külsejű lény akadt egy...

Hozta a kötelezőt a Honvéd

Jót tett a litvánoknak az edző váltás.

Mesterséges hóviharokkal állítanák meg a Déli-sark jégtakarójának olvadását

Több trillió tonna hóval meg lehetne akadályozni, hogy összeomoljon a Déli-sarki jég, de nem sok tudós lelkesedik a gigászi tervért.

0

Sport

Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának

Az oroszok 17-12-re győzték le a magyar női vízilabda-válogatottat.

Fantasztikus Ferencváros-továbbjutás a Bajnokok Ligájában

Idegenben, három gólt szerezve, kettős győzelemmel jutott tovább Szergej Rebrov csapata.

A szurkolók és a klub miatt csodálatos a Fradi bulgáriai győzelme

Ezt mondta az Origónak Szergej Rebrov. A kapus, Díbusz Dénes volt a hős Razgardban. Helyszíni riportok a meccs után.

A Ludogorec lengyelje az edzője akarata ellenére rúgta el a büntetőt

Nagy szívességet tett ezzel a csatár a magyar bajnoknak, mivel kihagyta a tizenegyest.

70 km/h-s sebességnél ütközött a sprinter a néző okostelefonjával - videó

Akár nagyobb baleset is történhetett volna a Tour de France 11. szakaszának sprintbefutójakor.

A hajrában nyomta le az Arsenal a Bayern Münchent

Elkezdődött a nyár legszínvonalasabb felkészülési tornája, a Nemzetközi Bajnokok Kupája (ICC).

Büntetést kap a Fradi elleni 11-est elnagyképűsködő lengyel focista

Edzője nem azért bünteti meg a Ludogorec játékosát, mert hibázott.

Kapásból, háttal a kapunak sarkazott szenzációs gólt

Ezúttal nem Ibrahimovic varázsolt az MLS-ben.

Már saját csapata sem érti, hogy csinálja: Lewis Hamilton olyasmit művelt a pályán, hogy mindenki letette a ha...

Lewis Hamilton használt gumikon is képes volt új rekordot felállítani. Még a Mercedesnél sem értik, ez hogyan sikerülhetett neki.

Takács Tamara: Sosem doppingoltam, valaki mérgezi a sportolókat

A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara sztanozolollal bukott meg tavasszal, de ő tudja, hogy ártatlan, és nemcsak fellebbezett az ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), hanem a nyilvánossághoz is fordult.

A magyar teniszező az utolsó pillanatig érezte, lehet esélye a bravúrgyőzelemre

Balázs Attila nagy csatában győzte le a szerb Filip Krajinovicot.

0

Bulvár

Újabb kulcsfigura távozik a kormányzatból

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

Szolgálati idő vásárlása nyugdíjhoz: mikor lehet, mikor nem?

Milyen esetekben, ki vásárolhat nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt? Mekkora terhet jelent ez a szolgálati idő vásárlójának, előre, utólag vagy folyamatosan kell fizetni? Ismertetjük.

Rohamosan terjed ez az új rendszám a magyar autókon

Ezt kell tennie, hogy megkaphassa.

Figyelmeztetés jött a rendőrségtől - minden nyugdíjast érint

Az időskorúak sérelmére elkövetett cselekmények legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, figyelmük könnyen elterelhető - hangzott el a rendőrség bűnmegelőzési előadásán.

Megváltoztatták a sebességhatárokat a magyar utakon

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa.

A szexi új szintje: a bimbótakaró csík bikinifelső

Annak ellenére (vagy épp azért) elfogyott az árukészlet, hogy semmit nem takar és piszokdrága.

Megterhelő péntek jön

Habár pénteken sem kell fronthatásra számítani, a változékony időben sokaknál jelentkezhetnek markáns humánmeteorológiai panaszok.

33 órát várt 130 utas étlen-szomjan a budapesti repülőtéren egy másfél napot késett gép miatt

A Korfura utazók között kisgyerekek és idősek voltak, ők jobb híján a földön aludtak, míg a felnőttek idegesen várták, hogy történjen valami - másfél napon keresztül.

Rettenetes tragédia történt este Somogyban

Egy fiatal férfi az áldozat.

Végre egy kombi, ami csomagtartóban és árban is veri az Octaviát

A Kia Ceed SW a legnagyobb rakteret és leghosszabb garanciát kínálja. De elég-e bele egy ezres turbómotor?

blogmorzsák

Mit mutat a Buddha?

Ismered a viccet, hogy egy turista bemegy egy buddhista templomba? Segítünk, hogy ne te legyél a vicc legközeleb!

Motospeed CK80 mechanikus billentyűzet, játékosoknak szeretettel

Ütheted, vághatod, ez bírni fogja a strapát, örök élet plusz egy nap, ráadásul még világít is!

Mit csinál egy tanár nyáron?

Hálálkodik? Unatkozik? A gyerekek hiányoznak neki? Íme, egy átlagos általános iskolai tanár tipikus nyara.

„A kezemet simogatta, miközben a pasijával telefonált“

A legszebb szerelmek az egyetemi évek alatt szövődnek. És a legfájdalmasabbak is.

3,2 millió forint egyetlen fürt szőlőért? Igen!

Spoiler: ez is Japánban történt.

A világ legértékesebb márkái 2019-ben

A Forbes idén is elkészítette a világ 100 legértékesebb brandjét bemutató listáját az amerikai piaci jelenlét alapján.

Hitler és a nagy könyvsvindli

A Mein Kampfból csak Németor­szágban 12 millió példányt adtak el. Nagy része után egy peták adót nem fizetett Hitler.

Aludni zsidósan

A vallásjog az élet minden területére kiterjed.

Esterházy, a kultúrateremtő

Esterházy elhelyezte, tényezővé és láthatóvá tette Magyar­országot Európa térképen.

Szinte ingyen Új-Zélandon

A házőrzés elsőre nem hangzik nagyon vonzó dolognak, ám egyre divatosabb például Új-Zélandon és nem véletlenül.

Három család tragédiája

A márciusban lezuhant Boeing áldozatainak hozzátartozói nem pénzt, válaszokat akarnak.

A filmzene mindenkié: a leg­jobb rajongói feldolgozások

Lelkes filmzenerajongók és művészek adják elő kedvenc filmzenéiket: orgonán, gitáron, zongorán és hegedűn.

0